international spacestationHet internationale ruimtestation ISS draait in anderhalf uur rond de aarde. Bij elke omwenteling heeft het ruimtestation een andere baan, waardoor het niet altijd te zien is.

 

 

 

montering voor ISSNa het lezen van de Zenit van april 2008 over de passages van de ISS voorbij de maan begon het bij mij toch weer te kriebelen om dat ook weer eens te proberen. Omdat de ISS erg snel beweegt is het een zeer moeilijk object om vast te leggen. Daarbij komt nog dat een goede passage in de schemering plaatsvind en dus dat het erg lastig is om je teleskoop goed af te stellen, iets wat heel belangrijk is, een vaste opstelling zou een groot voordeel zijn.

Het plaatje is genomen met de configuratie op de bijgevoegde afbeelding. Ter vergelijking heb ik ook een plaatje van de NASA site genomen met de juiste orientering. Op mijn opname zie je de volgende dingen. De europese module Columbus, de Japanse module Kibo, een zelfs de ATV (Jules Verne), een autonoom onbemand europees ruimteschip welke gebruikt wordt voor het bevoorraden van de ISS en deze ook in een hogere baan kan brengen. Natuurlijk zie je ook de diverse russische en amerikaanse modules zoals de Zvezda en Unity. En ook zijn de diverse zonnepanelen te zien. Welke je precies ziet is erg afhankelijk van de hoek waarmee we op dat moment de ISS bekijken, wat ook sterk verandert tijdens een passage trouwens.

 

 

ISS plaatjes

Wat betreft de opname:

6 april met behulp van een gemodificeerde webcam is een avi filmpje gemaakt van minder dan 2 minuten, deze bevatte minder dan 70 bruikbare beeldjes. De gebruikte teleskoop was een Celestron C8, brandpunt afstand van 2000mm, als volgkijker een 66mm Astrotech met verlicht kruisdraad om de ISS goed te centreren. Het hele gebeuren lijkt meer op een computer spelletje spelen dan echt volgen wat je bij astrofotografie doet, want de ISS schiet erg snel weer uit je beeld (de ISS heeft maar liefst een snelheid van meer dan 27000 km/uur, een rondje om de aarde duurt dan ook slechts 90 minuten). Tijdens zo’n webcam sessie houd mijn vrouw Brechje de monitor in de gaten en meldt dan of de ISS in beeld is, zelf zie ik pas later resultaat als we het filmpje terugkijken. De meest up to date  baangegevens in de skysensor2000pc (Goto systeem) zetten is cruciaal. Dit mede omdat de ISS zeker geen stabiele baan heeft, dat wil zeggen de hoogte is niet stabiel. Omdat de ISS in een relatief lage baan zit, minder dan 400 km heeft het toch enigszins last van een zeer geringe luchtweerstand, waarvoor regelmatig gecorrigeerd moet worden, anders zou hij na verloop van tijd gewoon neerstorten, zonde van meer dan 10 jaar werk en de vele miljarden dollars die het tot nu toe heeft gekost. Simpel ontbranden ze dan kort de motoren van een aangekoppelde Space Shuttle of die van de nu beschikbare ATV (Jules Verne). 

composite

Technische gegevens webcam sessie 6 april

ISS magnitude max volgens heavens above -2.2

Beeld gespiegeld,
Helderheid   40/60 %,
Sluitertijd 1/100 (was te lang voor magn -2.2, beter 1/200), 
Signaal versterking 45/55 %,  
15 beeldjes per seconde, 
filmpje van 2 minuten.
C8 teleskoop ,  Astrotech 66 mm volgkijker met GA3.