In 1991 ging Bas met een groepje jongens naar Mexico en de Verenigde Staten. Ze reisden ook naar Mexico met als doel een totale zonsverduistering. Het was nog spannend of het ging lukken omdat het weer erg slecht was in de ochtend.
Zonsverduistering 11 Juli 1991, Playas Novillero, Mexico
Tijdens een rondreis door Amerika, met vier personen, (ik, Edwin, Bart en Jan-Maarten) hebben we gepland om de zonsverduistering te gaan zien in Mexico.
Twee dagen voor de verduistering, in hotel Playa de Cortez in Guaymas, ontdek ik dat er allemaal puntjes in het zonnefilter zitten die licht doorlaten. Oeps… kapot. Gelukkig heb ik dat op kunnen lossen door met een dikke zwarte stift deze puntjes zwart te maken. Als we in het dorp lopen komen we een bijgelovige mexicaan tegen die zich afvraagt of zon zonsverduistering niet schadelijk is voor zwangere vrouwen, maar we weten hem gerust te stellen dat dat niet het geval is.
De grote dag begint om vijf uur s ochtends, in Mazatlan, met slecht weer, iets wat door het amerikaanse Weather channel werd bevestigd. Na enig overleg besluiten we naar het zuiden te rijden op zoek naar beter weer. Een uur rijden later stappen we uit om te kijken hoe het dan is, maar het ziet er nog niet goed genoeg uit. We besluiten nog verder te rijden. Nog een half uurtje later, het is inmiddels negen uur s ochtends, eten we een ontbijt van een croissantje en een colaatje (!), waar we voorheen nog geen tijd voor hebben gehad. Na het ontbijt raken we aan de praat met een nederlands sprekende canadees, die deel uitmaakt van een gezelschap bestaande uit negen bussen vol mensen en apparatuur. We besluiten om nog verder te rijden. Met een vaart van 140 kilometer per uur racen we over de slechte wegen van Mexico, waar de kadavers van koeien en honden in verschillende staat van ontbinding gewoon langs de weg liggen. Uiteindelijk komen we om kwart voor tien aan in een plaatsje langs de kust van Mexico, genaamd Novillero.
Aan het strand, waar wij onze spullen ongeveer 30 meter van het water neerzetten op een betonnen plateautje, staan al veel amateur astronomen met kijkers en fototoestellen. Om half elf heb ik alles opgezet, en kan het wat mij betreft beginnen.
Tien minuten later roept Edwin: “moet je zien, er is al een hele hap uit de zon!!” Snel zet ik de videocamera aan, en maak gauw wat fotos. Ik begin met focaalopnames, maar vind de zon zo klein in beeld, dus pas ik occulairprojectie toe met een 30 mm Plössl, zodat de zon bijna beeldvullend is. En nu maar fotos maken. Ik maak elke tien minuten een belichtingstrappetje van 1/500 tot 1/15, afwisselend met de praktika en de minolta camera. Nog voor de totale fase heb ik al twee rolletjes vol.
Zon tien minuten voor de verduistering begint alles er heel raar uit te zien, alsof je met een zonnebril kijkt, maar dan anders, het licht wordt heel raar, en het begint wat donkerder te worden. Met nog maar vijf minuten te gaan stop ik een nieuw rolletje in de camera, en maak nog een paar fotos van het smalle sikkeltje, voordat het verdwijnt.
Ineens schrik ik me rot, die mexicanen beginnen te trommelen en herrie te maken. Zo zie je maar, in andere culturen zijn ze er soms bang voor.
Nu is het dan zover: de diamond ring is te zien, en blijft zon twee seconden te zien. Ik maak snel wat fotos met verschillende belichtingstijden, en haal de filters van de videocamera en het fototoestel, en maak veel fotos.
Protuberansen; binnencorona; buitencorona; diamond ring
Dan bedenk ik mijn plan voor het polarisatie experiment. (door aan een polarisatiefilter te draaien zie je de polarisatie van het licht van de corona) Ik haal snel het polarisatiefilter tevoorschijn, en na wat geklungel, wat allemaal kostbare tijd kost, weet ik het te bevestigen. Na eerst nog te moeten uitzoeken hoelang ik hiervoor moet belichten, stel ik met het polarisatiefilter opnieuw scherp, maar ik kan het niet goed zien. (beginnersfout, nooit doen, want je kunt het niet goed zien!!!)
Ik lig onder de camera gewoon op de grond, en maak veel fotos. Af en toe (veel te weinig, weer een beginnersfout!) kijk ik eens langs de camera naar dat zwarte gat in de lucht, met die prachtige uitwaaiers.
Voor ik er erg in heb is het alweer voorbij. Voor mijn gevoel waren het maar drie of vier minuten, maar het waren er toch bijna zeven, volgens het klokje van de videocamera.
Terwijl de zon alweer groter aan het worden is, ga ik op zoek naar een dak met gaatjes, wat ik vind in een schuurtje vlakbij. Door de gaatjes heen wordt de zon geprojecteerd op de grond, wat een mooi plaatje oplevert van allemaal half verduisterde zonnetjes.
Achteraf gezien heeft het polarisatie experiment te veel tijd gekost, en dat scherpstellen moet je al helemaal nooit doen. Ook oculairprojectie toepassen bleek niet slim te zijn, want hoewel de protuberansen zeer mooi te zien zijn, is maar een fractie van de corona te zien, omdat deze voor het grootste deel buiten beeld valt.
Enkele dagen later kom ik erachter dat de videocamera niet goed meer functioneert, als ik erdoor kijk is het hele beeld overbelicht, zou het diafragma soms zijn doorgebrand??? Ja dus, ik hoop maar dat de verzekering dit dekt….. (Thuisgekomen bleek dat dit nog onder de garantie van de camera viel, die nog maar een half jaar oud was.)
Apparatuur:
Kijker: Vixen 70 mm f8 fluoriet refractor, met occulairprojectie (30 mm Plössl).
Volgsysteem: GA3 volgsysteem met oculair naar keuze.
Zonnefilter: Thousand oaks glas
Camera: Minolta X300 en Praktika MTL 5
Montering: Super polaris, met R.A. en Declinatie motor.
Videocamera: Sony F450 video 8, met solarscreen zonnefilter.
Maximaal: Totaliteitsduur: 6:58 locaal
Expeditieleden: Bas, Edwin, Bart en Jan-Maarten.